Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Διευκρινίσεις σχετικά με τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Σχετικά με τα ανυπόστατα που τις τελευταίες μέρες ισχυρίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τάσος Καλαθέρης, ότι δήθεν η Δημοτική αρχή θέλει να κάνει την Δημοτική Αγορά Open Mall,  επειδή προφανώς έχει μπερδέψει τα πράγματα, αν κι έδωσα σαφή απάντηση κατά τη τελευταία συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρουμε τα εξής: 
Το έργο της Δημοτικής Αγοράς, ήδη υλοποιείται και γίνεται σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη και ο συμβατικός προϋπολογισμός του ανέρχεται περίπου στα 7.400.00 ευρώ. Η χρηματοδότηση που έχει προβλεφθεί μέχρι σήμερα είναι το ποσό των 3.000.000 ευρώ από το Π.Δ.Ε της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ για το υπόλοιπο ποσό ο Δήμος Χαλκιδέων έχει προεγκεκριμένο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 
Από την πρώτη στιγμή, όπως και προεκλογικά δεσμευτήκαμε, επιδιώξαμε να βρούμε... πηγή χρηματοδότησης για το ποσό της συμμετοχής του Δήμου, το οποίο φτάνει περίπου στα 4.400.000 ευρώ, προκειμένου να απαλλάξουμε τον Δήμο μας από τον δανεισμό. Έτσι, υποβάλλαμε πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στην πρόσκληση ΑΤ06 στον Άξονα Προτεραιότητας «Ποιότητα Ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» με τίτλο: «Αστική Αναζωογόνηση», για να λάβουμε το ποσό της συμμετοχής του Δήμου από το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο. 
Στην ίδια πρόταση υποβάλλαμε και τη δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, το οποίο είναι έργο ανάπλασης και μόνο, οδών και πεζοδρόμων του εμπορικού κέντρου της Χαλκίδας και συγκεκριμένα των οδών: 
1. Περικλέους Σταύρου
2. Αντωνίου
3. Νεοφύτου
4. Κριεζώτου
5. Γαζέπη
6. Παπαδημητρίου
7. Παπαναστασίου
Αυτά τα δύο έργα, πρώτον η Δημοτική Αγορά και δεύτερον η ανάπλαση των ανωτέρω οδών, εντελώς διακριτά έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση και, σύμφωνα με ενημέρωση, έχουν περάσει θετικά και από την αξιολόγηση της αρμόδιας Επιτροπής. 
Ειδικά για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, τονίζουμε ότι είναι έργο, το οποίο και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε προσπαθήσει δύο φορές ανεπιτυχώς να εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 
Η εμφάνιση τους στην υποβληθείσα πρόταση ως ένα ενιαίο έργο και αυτά ως δύο υποέργα, είναι επιβεβλημένη, καθώς στη συγκεκριμένη πρόταση, βάσει των όρων της πρόσκλησης του «Αντώνης Τρίτσης», έπρεπε να εμφανιστεί ένα έργο με υποέργα. Με συνδετικό κρίκο και μόνο ότι και τα δύο έργα βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας, υποβάλλαμε την πρόταση, για να πετύχουμε τη χρηματοδότηση.
Προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων, διευκρινίζουμε επίσης, αν και είναι ευρέως γνωστό, ότι η λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς, όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα περιλαμβάνει καταστήματα πρωτογενούς τομέα – γης και θάλασσας, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, σύμφωνα πάντα με την εγκεκριμένη μελέτη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι χώροι αυτοί θα δημοπρατηθούν για μίσθωση ο καθένας ξεχωριστά, μετά την ολοκλήρωση του έργου.
Τέλος ενημερώνουμε ότι, το έργο προχωρά με κανονικούς ρυθμούς και μέσα στο χρονικό πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου. Είμαστε βέβαιοι ότι η προσπάθεια αυτή θα χαροποιήσει τους δημότες και όλους τους υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους.