Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ ΡΗΓΙΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συγκίνηση τελέσθηκε φέτος, μετά τον περσινό υγειονομικό εγκλεισμό, η ιερά Πανήγυρις του πολιούχου της νήσου Σκοπέλου Αγίου Ιερομάρτυρα Ρηγίνου Επισκόπου Σκοπέλου, ο οποίος εποίμανε την Επισκοπή Σκοπέλου και μαρτύρησε υπέρ του Χριστού εκεί στις 25 Φεβρουαρίου του 362μ.Χ.
Στην Πανήγυρη προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ισταίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, o οποίος μετέβη προς τούτο στη Σκόπελο από το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου 2022.
Μάλιστα, την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία της εορτίου μνήμης της Α΄ και Β΄ ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού,... χοροστάτησε στον Όρθρο και προσέφερε την Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό, τον Εφημέριο της Ενορίας Κοιμ. Θεοτόκου Γλώσσης και εκτελούντα χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου Αρχιμ. Αλέξιο Παπασταμούλο, τον Εφημέριο την Ενορίας Αγίου Παντελεήμονος Σκοπέλου Πρωτοπρ. Κωνσταντίνο Καλλιανό και τον Εφημέριο της Ενορίας Παναγίας Φανερωμένης Σκοπέλου Πρεσβ. Ευάγγελο Κεχριώτη.
Στο κήρυγμά του προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς, ο Σεβασμιώτατος, με έναυσμα την ομόφωνη δοξολογία προς τον Θεό, που προκαλεί σε αγγέλους και ανθρώπους η εύρεση της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου, ανέπτυξε την διδασκαλία της Εκκλησίας μας περί ιερών λειψάνων και της τιμής που έχει ο άνθρωπος, ως ψυχοσωματική οντότητα δημιουργημένη από τον Θεό και προορισμένη για την σωτηρία.
Κατά το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα, ο Σεβασμιώτατος επικοινώνησε σε πνεύμα χαράς με τους Μοναχούς των δύο Ι. Μονών Τιμίου Προδρόμου και Ευαγγελιστρίας και τους προσκυνητές, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτιος Περίσσης και ο Λιμενάρχης Σκοπέλου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Γκάρας, ενώ, αργότερα ξεναγήθηκε από τον αδελφό της Μονής Μοναχό Θεοδόσιο στους χώρους της Μονής όπου με τον καιρό, ευπρεπίζονται, αποκαθίστανται και στεγάζουν εργαστήρια παραδοσιακών μοναστηριακών εργόχειρων, όπως η αγιογραφία και η βυζαντινή κεραμική.
Το απόγευμα της 24ης Φεβρουαρίου έλαβε χώρα ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Ρηγίνου στην ομώνυμη Ι. Μονή, όπου υπάρχει και ο τάφος του Αγίου, πόλος έλξης των ευλαβών Χριστιανών και πηγή θαυμάτων. 
Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από Κληρικούς και λαϊκούς, που παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ήλθαν από όλη την Σκόπελο, τα άλλα νησιά των Βορείων Σποράδων, την Εύβοια και τη Μαγνησία, ώστε να λάβουν χάρη από τον εορταζόμενο Άγιο.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Νικόδημος Ευσταθίου, ο οποίος, με βάση τον βίο του Αγίου Ρηγίνου και με σύγχρονα παραδείγματα ανέφερε ότι η Εκκλησία είναι η φιλόστοργη μάνα που μας τρέφει. Η πνευματική καρδιά, απ’ την οποία διαχέεται το αίμα και κρατιούνται ζωντανά τα παιδιά της. Η Εκκλησία είναι η χώρα των ζώντων, όπου υπάρχει ζωή και περίσσεια ζωής, δηλαδή ο Χριστός.
Ανήμερα της Πανηγύρεως, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τους Αρχιμ. Μεθόδιο Αλεξίου-Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης και εκ Σκοπέλου καταγόμενο, Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο, Νεκτάριο Ευγενικό, Διονύσιο Μπίλλη, Αλέξιο Παπασταμούλο, Ρηγίνο Νομικό-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Νικολάου Λουτρακίου Σκοπέλου, τους Πρωτοπρ. Νικόλαο Κασσανδριανό-Αρχιερατικό Επίτροπο Σκοπέλου, Κωνσταντίνο Καλλιανό, τον Οικον. Χρήστο Λιθαδιώτη-Εφημέριο της Ενορίας Κοιμ. Θεοτόκου Σκοπέλου και τον Πρεσβ. Ευάγγελο Κεχριώτη.
Πριν την ανάγνωση του Αποστολικού Αναγνώσματος, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον μαθητή Γ΄ Γυμνασίου και υιό Ιερέως Παναγιώτη Κεχριώτη, ο οποίος εντρυφά στα ιερά γράμματα από βρέφους και μαθητεύει στο ιερό Αναλόγιο. Στον παραινετικό λόγο του ο Σεβασμιώτατος ενεθάρρυνε τον νέο Αναγνώστη να καλλιεργεί την αγάπη του για την μελέτη και την ανάγνωση, ενώ τόνισε προς όλους ότι η γλώσσα της Εκκλησίας είναι η πατρογονική μας γλώσσα και δεν μας τιμά να την αγνοούμε και να ονομάζουμε αδυναμία κατανόησης την απροθυμία μελέτης.
Κατά τη Θεία Λειτουργία, κήρυξε τον θείο λόγο ο π. Νεκτάριος Ευγενικός, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της αποστολής μας, ως χριστιανών, που μετέχουμε στην αρχαία παράδοση της τιμής των Αγίων μαρτύρων και των τάφων τους. Έχοντας την ίδια πίστη, όπως αυτή διατυπώθηκε από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και την Σύνοδο της Σαρδικής, στις οποίες συμμετείχε ο Άγιος Ρηγίνος. Αλλά κυρίως κοινωνώντας το Αναστημένο Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Λίγο πριν την Απόλυση, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σκοπέλου π. Νικόλαος, εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων τον Σκοπελιτών, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και την χαρά που προσέφερε σε όλα του τα πνευματικά τέκνα διά της επισκέψεώς του στη Σκόπελο.
Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Νικόλαο για τα καλά του λόγια, εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την παρουσία των ευλαβών χριστιανών, μεταξύ των οποίων η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Λιούπης και κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτιος Περίσσης, η Αντιπεριφερειάρχις Μαγνησίας και Βόρειων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σκοπέλου κ. Άγγελος Ξηντάρης, εκπρόσωποι των αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού. Επίσης, ευχήθηκε εόρτια στον εορτάζοντα π. Ρηγίνο Νομικό και σε όσες και όσους φέρουν το όνομα του Αγίου, συνεχάρη όσους συνέβαλλαν στην επιτυχή έκβαση της ιεράς Πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους να απολαμβάνουμε ξανά και ξανά τη χαρά της μεταξύ μας κοινωνίας.
Οι ιερές ακολουθίες της Πανηγύρεως του Αγίου Ρηγίνου μεταδόθηκαν ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, τον Τηλεοπτικό Σταθμό «ASTRA» και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο «SKIATHOSLIFE» και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στους παρακάτω συνδέσμους, για τον Εσπερινό: https://www.youtube.com/watch?v=F-OiRgnuME8