Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Αντιδράσεις από Μόσχα

Αντιδράσεις από Μόσχα και Gazprom για τις αποφάσεις της UEFA, χαιρετίζει το Λονδίνο

 Την απογοήτευσή του για την απόφαση της UEFA να μεταφέρει τον τελικό του Champions League από την Αγία Πετρούπολη στο Παρίσι (28/5), εξέφρασε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης:

 «Είναι κρίμα που ελήφθη μια τέτοια απόφαση. Η Αγία Πετρούπολη θα μπορούσε να είχε παράσχει όλες τις ευνοϊκές συνθήκες για τη διεξαγωγή αυτού του φεστιβάλ ποδοσφαίρου» είπε.

 Αντίθετα, η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ναντίν Ντόρις, η οποία είναι υπεύθυνη για τον αθλητισμό, υποστήριξε την απόφαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας:
 «Χαιρετίζω την αποφασιστική ενέργεια της UEFA να αφαιρέσει από την Αγία Πετρούπολη τη διεξαγωγή του φετινού τελικού του Champions League. Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να εκμεταλλεύεται αθλητικές και πολιτιστικές...

εκδηλώσεις στην παγκόσμια σκηνή για να νομιμοποιήσει την απρόκλητη, προμελετημένη και άσκοπη επίθεσή της εναντίον ενός κυρίαρχου δημοκρατικού κράτους».

 Το στάδιο «Κρεστόφσκι» της Αγίας Πετρούπολης είναι γνωστό ως "Gazprom Stadium", μετά από συμφωνία χορηγίας με την κρατική εταιρεία ενέργειας της Ρωσίας, η οποία επίσης είναι χορηγός στο Champions League και το Euro 2024.

 Η κίνηση να αφαιρεθεί από την Αγία Πετρούπολη ο τελικός ακολουθεί τις εκκλήσεις μιας ομάδας μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που ζήτησε από την UEFA χθες, Πέμπτη (24/2), να αλλάξει την έδρα της καταληκτικής αναμέτρησης και να σταματήσει να εξετάζει τις ρωσικές πόλεις για μεγάλες διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.
 Επίσης, ζήτησαν από την UEFA να τερματίσει τη χορηγία της Gazprom στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της ηπείρου.
 Ωστόσο, η σημερινή (25/2) ανακοίνωση της UEFA δεν έκανε κάποια αναφορά στην Gazprom.

 Ο πρόεδρος της ρωσικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (RFU), Αλεξάντερ Ντιούκοφ, ο οποίος είναι επίσης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, αλλά και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Gazprom, Gazprom Neft, επέκρινε την κίνηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
 «Πιστεύουμε ότι η απόφαση να μεταφερθεί η έδρα διεξαγωγής του τελικού του Champions League υπαγορεύθηκε από πολιτικούς λόγους. Η RFU πάντα τηρούσε την αρχή "ο αθλητισμός είναι εκτός πολιτικής" και, επομένως, δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την απόφαση», όπως τόνισε σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα της RFU.
 «Η RFU επίσης δεν υποστηρίζει την απόφαση μεταφοράς αγώνων των ρωσικών ομάδων σε ουδέτερη έδρα ως παραβίαση της αθλητικής αρχής και παραβίαση των συμφερόντων παικτών, προπονητών και φιλάθλων» πρόσθεσε.
 
  Όπως είναι γνωστό, η UEFA, εκτός από τη μεταφορά του τελικού του Champions League στο Παρίσι, ανακοίνωσε επίσης ότι οι εντός έδρας αγώνες συλλόγων και των εθνικών ομάδων της Ουκρανίας και της Ρωσίας που αγωνίζονται σε διοργανώσεις της UEFA θα διεξαχθούν σε ουδέτερες έδρες «μέχρι νεωτέρας».

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελικός του Champions League του 2023 θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη, με το Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο να παίρνει τη... σκυτάλη την επόμενη χρονιά και την «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου να είναι η έδρα για τον τελικό του 2025.