Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ - ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΝΕΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Τη Δευτέρα  29  Ιουνίου  2020, τιμήθηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος η μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, με επίκεντρο την πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ενορία της Χαλκίδος, όπου  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρου και εν συνεχεία προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Ιεροκήρυκα, Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό, τον Εφημέριο του Ι. Ν. Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, Αρχιμ. Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου, τον Εφημέριο της Ενορίας, Σακκελλάριο Χρήστο Γεωργαρά και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα....

Πριν τα Αναγνώσματα της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον μαθητή Γ΄ Λυκείου, Αθανάσιο-Παρθένιο Γαϊτανάρο, νέο με αγάπη στη μελέτη των ιερών γραμμάτων και σπουδαστή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος. Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος προς τον νέο Αναγνώστη, ανέφερε ότι τώρα του ανατίθεται η υπευθυνότητα να προσκαλεί τους πιστούς στην μετοχή των ιερών Μυστηρίων, δια της ορθής αναγνώσεως των Γραφών, η οποία πρέπει να συντονίζει τα μάτια και τα αυτιά με το νου και την καρδιά, ώστε όλα μαζί να δοξολογούν τον Θεό.
Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, προς τους προσελθόντες πιστούς, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναπτύσσοντας το έργο των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, μέσα από την πρόσκλησή τους από τον Χριστό, την ξεχωριστή προσωπική τους αποδοχή στην κλήση αυτή και την αφιέρωση των εαυτών τους, έως θανάτου, στη διάδοση του Ευαγγελίου στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία τους έχει πνευματικούς πατέρες, έστω κι αν στην εποχή μας εθελοτυφλεί στην ιστορική αυτή πραγματικότητα και διαστρέφει το ήθος, που εκείνοι της δίδαξαν.
Προ του «Δι’ ευχών» τελέσθηκε και Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου.
Το σύνολο των ιερών Ακολουθιών μεταδόθηκε απευθείας από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπολόλεως Χαλκίδος (97, 7fm).