Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

"Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας από τους μετέχοντες στο ποδόσφαιρο"

Στην ομιλία του, με την οποία ξεκίνησε η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Γραμμένος αναφέρθηκε στο έργο της Ομοσπονδίας τον τελευταίο χρόνο, αλλά και στα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.
"Σας καλωσορίζω στη σημερινή τακτική γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας μας, όπως καλωσορίζω και τους εκπροσώπους των διεθνών συνομοσπονδιών, που βρίσκονται εδώ και παρακολουθούν τις εργασίες μας. Συναντιόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία όχι μόνον για την Ε.Π.Ο. και το Ποδόσφαιρο, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας. Η πανδημία του Covid19 και οι συνέπειές της, τις οποίες ήδη αρχίσαμε να βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα, προφανώς και απαιτεί διαφοροποίηση στον τρόπο προσέγγισης και διαχείρισης των θεμάτων του ποδοσφαίρου. Δυστυχώς, και σ’ αυτόν τον ....
ένα χρόνο από την τελευταία μας τακτική γενική συνέλευση, η διοίκηση της Ε.Π.Ο. συνέχισε να λειτουργεί μέσα σε εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, πολλές φορές εχθρικό και δεχόμενη επιθέσεις με ξεκάθαρο στόχο την αποσταθεροποίηση της.

Δεν το επέτρεψε, δεδομένου ότι κεντρικές προτεραιότητες της ήταν εξαρχής η χρηστή και ορθή διακυβέρνηση, η διαφάνεια και η δημιουργία των συνθηκών για τη μετάβαση σε μια ομοσπονδία σύγχρονη και πλήρως εναρμονισμένη με τα διεθνώς ισχύοντα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Και κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί ότι επί των ημερών αυτής της διοίκησης ανεδείχθησαν τρεις (3) διαφορετικοί πρωταθλητές σε ισάριθμες αγωνιστικές περιόδους.

Και στο ίδιο πλαίσιο Αρχών, η διοίκηση της Ε.Π.Ο.:
• έχτισε μια διαρκή και στενή σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τη FIFA και την UEFA και υψηλόβαθμα στελέχη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μας προσφέρουν την τεχνογνωσία τους,
• καθιέρωσε στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο τη χρήση του video assistant referee με την επιπλέον προσθήκη της offside line. Το VAR είναι ιστορικά η μεγαλύτερη παρέμβαση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η «κληρονομιά» της αξιοπιστίας, την οποία θεμελίωσε η σημερινή διοίκηση, όσο και αν προσπάθησαν κάποιοι να το απαξιώσουν. Στα μάτια της φίλαθλης κοινής γνώμης έχει καταξιωθεί.
• στο ίδιο πλαίσιο, παρέδωσε το κτήριο, με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, το οποίο στεγάζει την υπηρεσία VAR και το σύνολο των λειτουργιών της ΚΕΔ.
• οργάνωσε σεμινάρια επιμόρφωσης για όλους τους διαιτητές της Α΄ κατηγορίας και δημιούργησε έτσι τις συνθήκες πιστοποίησής τους από τη F.I.F.A.,
• αναβάθμισε πολύπλευρα την λειτουργία των εθνικών ομάδων με την πρόσληψη του κ. Τζον Φαν΄τ Σχιπ και των συνεργατών του, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της εθνικής ανδρών, αλλά συνεισφέρουν αποφασιστικά και στην αναδιάρθρωση όλων των εθνικών ομάδων, στο πνεύμα και τη φιλοσοφία της διακεκριμένης ολλανδικής σχολής, και τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται στο γήπεδο. Δικαιούται καλύτερες μέρες η Εθνική Ομάδα και θα τις έχει.
• δρομολόγησε την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος της ΕΠΟ, που εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης των υποδομών της λειτουργίας του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία που προβλέπει την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών και εξοπλισμού για την Ομοσπονδία και τις Ενώσεις μας.
• υλοποιεί τη διαδικασία συμμόρφωσης με τον ευρωπαϊκό κανονισμό προστασίας δεδομένων (EU-GDPR), για την προστασία όλων των εμπλεκόμενων στο Ποδόσφαιρο.
• εναρμόνισε πλήρως τον κανονισμό ιδιότητας ποδοσφαιριστών και μετεγγραφών με τα διεθνώς ισχύοντα και τις νόρμες της FIFA, η οποία πλέον απαιτεί ενιαία διαχείριση εθνικών και διεθνών μεταγραφών.
• διοργάνωσε 70 σχολές προπονητών και 8 αναπτυξιακά προγράμματα σε όλη τη χώρα.
• σύστησε το Σώμα Παρατηρητών και οργάνωσε την εκπαίδευσή τους, ώστε στους αγώνες αρμοδιότητάς της να είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
• ενίσχυσε την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.
• συνεργάστηκε με την Πολιτεία και την UEFA για τη δημιουργία ομάδας εργασίας και νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση των προ-συνεννοημένων αγώνων και της βίας, μετέχοντας στην steering committee. Προφανώς, η μάχη κατά της βίας δεν κερδίζεται μόνον με ποδοσφαιρικές ποινές, χρειάζεται διαρκής εγρήγορση της Πολιτείας, της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

Πρωτίστως, όμως, χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας από τους μετέχοντες και διαφορετική προσέγγιση. Θα το ξαναπώ και ας χαρακτηριστώ γραφικός ή στερεότυπος. Μόνο κέρδος και, μάλιστα, βραχυπρόθεσμο θα αποκομίσει το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο. Δυσφημιστικές δηλώσεις και αντιδράσεις που ξεσηκώνουν τα ΜΜΕ, τους οργανωμένους οπαδούς και προκαλούν βία, δεν έχουν θέση στο Παιχνίδι. Καλώ για πολλοστή φορά όλους, ιδιαίτερα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, να συνειδητοποιήσουν τη ζημιά που προκαλούν πρωτίστως στο ίδιο το άθλημα και κατ΄ επέκταση στα δικά τους συμφέροντα.

Θέλω να αναφερθώ και στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την λαίλαπα του covid19. Η Ε.Π.Ο. ανταποκρίθηκε άμεσα στην ευρύτερη εθνική πρόκληση αντιμετώπισης του ιού και περιορισμού της επέκτασής του: Διεκόπησαν άμεσα όλες οι αγωνιστικές διοργανώσεις και διοικητικές δραστηριότητες, ανεστάλη η λειτουργία των γραφείων μας και η όποια λειτουργία του ποδοσφαίρου απαιτείτο δρομολογήθηκε με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις της Πολιτείας και των υγειονομικών αρχών, αλλά κυρίως με απόλυτη προτεραιότητα στην διαφύλαξη της υγείας, του ποδοσφαιρικού κόσμου και των εργαζομένων στην ομοσπονδία. Το πετύχαμε, παρότι κάποιοι επιχείρησαν και πάλι να αναστρέψουν την πραγματικότητα εις βάρος μας.

Στη διάρκεια της πανδημίας η ΕΠΟ υλοποίησε και ένα ευρύτερο επικοινωνιακό πρόγραμμα, με συμμετοχή των διεθνών ποδοσφαιριστών και του προπονητή της εθνικής, συμμετέχοντας έτσι στις κοινωνικές καμπάνιες για την προστασία των πολιτών, αλλά και προσφέροντας στους νεαρούς και τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές προγράμματα ατομικής προπόνησης μέσω της ιστοσελίδας μας.

Μπορώ να αναφέρω και πολλά άλλα, ωστόσο έχετε λάβει ήδη ηλεκτρονικά το αρχείο των 200 σελίδων με τα πεπραγμένα της Διοίκησης και τις δραστηριότητες μας.

Έχουμε πάντα την ευκαιρία και τη δυνατότητα να βελτιώνουμε την εικόνα του ποδοσφαίρου μας. Είναι στο χέρι όλων μας, έχοντας, όπως πάντα, γνώμονα την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια και την πρόοδο του αθλήματος μας. Και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρωτοβουλία και σε κάθε ιδέα που τείνει στην κατεύθυνση της βελτίωσης του Ποδοσφαίρου.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες και το υπαλληλικό προσωπικό της Ομοσπονδίας για τις προσπάθειες που κατέβαλαν σε μια δύσκολη, αλλά και ιδιαίτερη χρονιά. Σας ευχαριστώ.