Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

ΔΗΛΩΣΗ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Ευβοίας, έπειτα από την χθεσινή περιοδεία στην περιοχή του Μαντουδίου.

« Σήμερα σε επίσκεψη μας στις περιοχές του Μαντουδίου – Προκοπίου  έπειτα από τα πλημμυρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών γίναμε για ακόμη μια φορά μάρτυρες της συνεχούς υποβάθμισης των δημόσιων υποδομών, της χρόνιας υποβάθμισης των αντιπλημμυρικών έργων. Με μόλις μια νεροποντή που κράτησε ούτε καλά καλά μια νύχτα, είχαμε τα γνωστά φαινόμενα να κόβεται το οδικό δίκτυο, ο ποταμός Κηρέας να υπερχειλίσει ακόμη μια φορά. Ειδικά σε μια περιοχή όπως το Μαντούδι που στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχει δοκιμαστεί από αντίστοιχες καταστάσεις μετρώντας νεκρούς, κάθε προσπάθεια δικαιολόγησης στο όνομα των φαινομένων πέφτει πραγματικά στο κενό. Διαπιστώσαμε πως το ποτάμι παραμένει ουσιαστικά ακαθάριστο, χωρίς τις απαραίτητες εργασίες για την αντιπλημμυρική προστασία, πράγμα που επανειλημμένως έχουμε τονίσει εδώ και αρκετά χρόνια. Το πάθημα δεν γίνεται ....μάθημα, γιατί τα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού θυσιάζονται στο βωμό της πολιτικής που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Η κυβέρνηση, ο δήμος και η περιφέρεια έχουν μεγάλες ευθύνες καθώς ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Εδώ και τώρα, και πριν να μετρήσουμε και άλλες καταστροφές και θύματα πρέπει να εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα χωρίς καμία καθυστέρηση.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί όπως διαπιστώσαμε και στις δημόσιες δομές υγείας, ειδικά στο ΚΥ Μαντουδίου. Τι κι αν μετράμε στην Ελλάδα χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, οι υποδομές και το προσωπικό στην περιοχή είναι σαν να μην συνέβη τίποτα. Συνεχίζεται το άθλιο καθεστώς των ελλείψεων σε ειδικότητες ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Ειδικά το απαράδεκτο πρόβλημα των αιματολογικών εξετάσεων που δεν πραγματοποιούνται στο ΚΥ αλλά κάθε Τρίτη στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Σε αυτή την περιοχή πράγματα αυτονόητα, όπως επείγουσες και βασικές αιματολογικές εξετάσεις σε οποιοδήποτε ασθενή στο ΚΥ, δεν πραγματοποιούνται διότι δεν υπάρχει εξοπλισμός. Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των υποδομών υγείας στην περιοχή που σε συνδυασμό με την κατάσταση του οδικού δικτύου αποκλείεται συνεχώς.

Τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων της περιοχής να μπουν στο επίκεντρο του αγώνα των συλλογικών φορέων και ευρύτερα του εργατικού κινήματος στην περιοχή.»