Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Γιώργος Κούδας στο Πρακτορείο FM 104.9: «Χωρίς τους Σαράφη και Τερζανίδη δεν θα ήμουν ο ίδιος»

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την άποψή του για το ποδόσφαιρο που παίζεται  στο Εuro 2020, την απουσία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου από αυτό, αλλά και τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Πρακτορείου FM 104.9, ο παλαίμαχος άσος του Δικέφαλου και της Εθνικής Ελλάδας Γιώργος Κούδας.
Για το Εuro και τους αγώνες που γίνονται στα ευρωπαϊκά γήπεδα ο μεγάλος άσος είπε: «Γίνονται σπουδαίες αναμετρήσεις με πολύ καλές ομάδες και κανείς δεν μπορεί εύκολα να προσδιορίσει ποιος είναι το φαβορί και ποιος είναι το αουτσάιντερ. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πάρα πολύ και τις διάφορες τις βλέπουμε εμείς που έχουμε παίξει πριν από 30- 40 χρόνια ποδόσφαιρο.  Δεν μοιάζει σε τίποτα με εκείνη την εποχή. Βλέπω όμως ότι το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει φυλακίσει την προσωπικότητα των κορυφαίων ποδοσφαιριστών οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να παίζουν με βάση τις απαιτήσεις των προπονητών που σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζουν τον τρόπο παιχνιδιού αυτών των μεγάλων ποδοσφαιριστών. Θυμάμαι όταν στα χρόνια της δεκαετίας του 70 είχαμε προπονητή στον ΠΑΟΚ,  τον Στάνκοβιτς μου ζητούσε να παίζω  "μαν του μαν". Αυτό για μένα ήταν αδύνατο δεν μπορούσα να παίζω έτσι,  ήθελα να είχα την ελεύθερη αντίληψη και βούληση να παίζω το ποδόσφαιρο που ήξερα με την φαντασία μου και με τα χαρακτηριστικά που είχα. Για να παίξεις όμως τέτοιο ποδόσφαιρο πρέπει να έχεις και άξιους συμπαραστάτες δίπλα σου. Εγώ αν δεν είχα τον Σαράφη και τον Ταρζανίδη δίπλα μου δεν θα ήμουν τίποτα χωρίς αυτούς, θα....

ήμουνα άλλος, διαφορετικός Κούδας». 
Για την απουσία της εθνικής ομάδας από την τελική φάση του Εuro είπε: «Δυστυχώς σε μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση είμαστε απόντες και μολονότι ψάχνουμε τα τελευταία χρόνια τι μπορεί να φταίει δεν βρίσκουμε τις αιτίες και τους λόγους και είμαστε μακριά από τέτοια μεγάλα γεγονότα.  Οταν μάλιστα βλέπουμε εθνικές ομάδες άλλων χωρών που χωρίς να παίζουν ποδόσφαιρο αξιώσεων, χωρίς να έχουν το ταλέντο το δικό μας, βρίσκονται στην τελική φάση. Ως βασική αιτία Θα πω τον αφελληνισμό από Έλληνες ποδοσφαιριστές πολλών ομάδων της μεγάλης κατηγορίας όπου βρίσκουν θέση και έδαφος πάρα πολύ ξένοι ποδοσφαιριστές που δεν κάνουν τη διαφορά. Αυτό είναι μία από τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, δυστυχώς αυτό θα μας συνοδεύει γιατί με τον τρόπο αυτό και την τακτική αυτήν δεν κάνουμε και καλή εθνική ομάδα. Επίσης μία παρόμοια αίτια της στασιμότητας που χαρακτηρίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι οι σημαντικές και μεγάλες αλλαγές που γίνονται στα ρόστερ των ομάδων από την μια σεζόν στην άλλη. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη άρα δεν υπάρχει και σταθερότητα».
Για την σημερινή εικόνα της εθνικής ομάδας ο Γιώργος Κούδας συμπλήρωσε:«Είδαμε καλά φιλικά παιχνίδια που έδωσε πρόσφατα η Ελληνική Εθνική κυρίως αυτήν την ισοπαλία με το Βέλγιο και πιστεύω ότι γίνεται μία καλή δουλειά, με έναν καλό κορμό Αν αυτό το πράγμα συνεχιστεί μπορούμε να ελπίζουμε ότι στα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου  θα έχουμε καλύτερη τύχη όμως πρέπει να αναζητήσουμε και κυρίως η ΕΠΟ, όλες αυτές τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Για τα παιχνίδια του Εuro ο αειθαλής άσος του παρελθόντος είπε: «Βλέπουμε καλό ποδόσφαιρο θεαματικά παιχνίδια που ίσως δεν τα περιμέναμε Αν και στην αρχή είδα ότι υπήρχε σκοπιμότητα το είδα αυτό στα πρώτα παιχνίδια της Ισπανίας, στα πρώτα παιχνίδια της Γαλλίας που το κίνητρο ήταν η πρόκριση και όχι το καλό ποδόσφαιρο, αλλά βλέπω ότι υπάρχουν ομάδες που έχουν δουλέψει πολύ καλά και έχουν αξιοποιήσει τους ποδοσφαιριστές που παίζουν σε μεγάλα πρωταθλήματα και μπορούν να δημιουργήσουν ικανοποιητική εικόνα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν ξέρω ποιος μπορεί να προχωρήσει γιατί ήδη κάποια από τα φαβορί αποκλείστηκαν και αυτό μπορεί να συνεχιστεί και στην προημιτελική φάση ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε καλό ποδόσφαιρο και επίσης ελπίζω ότι η εθνική ομάδα θα μπορέσει να πάρει μέρος στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου στο Κατάρ για να απολαύσουμε και τα δικά μας παιδιά σε μεγάλη διοργάνωση».
Tέλος ο Γιώργος Κούδας εξέφρασε μέσω των δηλώσεων του στο Πρακτορείο FM, τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής Πέτρου Λεβεντακου για τον οποίον είπε: «Το διάβασα σήμερα και λυπήθηκα πραγματικά γιατί με τον Πέτρο είχαμε μία καλή φιλία επικοινωνούσαμε σε τακτά διαστήματα και σήμερα έμαθα ότι έφυγε από τη ζωή. Αναπόφευκτα όλοι μεγαλώνουμε κι εγώ τον Πέτρο τον θυμάμαι με τις καλύτερες αναμνήσεις. Ήταν ένας πολύ καλός και άξιος ποδοσφαιριστής και ένας υποδειγματικός αντίπαλος μέσα στους αγωνιστικούς χώρους».