Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Λαϊκής Συσπείρωσης Κύμης- Αλιβερίου για το δημοτικό συμβούλιο, όπου συζητήθηκε το αίτημα της τοπικής κοινότητας Καλεντζίου

2/7/21   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΤΑΓΜΕΝΟΙ ΩΣ ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ»

Ακόμα και ο πιο δύσπιστος δημότης θα πειστεί και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από το να παρακολουθήσει το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, που θα πρέπει να το δουν όλοι, ότι σύσσωμη η Δημοτική Αρχή είναι ταγμένη με τα επιχειρηματικά συμφέροντά των μονοπωλίων της αιολικής ενέργειας.
Αγνόησαν το δίκαιο αίτημα του τοπικού συμβουλίου που η πλειοψηφία του είναι εκλεγμένοι με την παράταξη του κ. Μπουραντά και των κατοίκων της περιοχής του Καλετζίου που δεν θέλουν άλλες ανεμογεννήτριες στον τόπο τους. Αυτό που ζητούσαν ήταν ο δήμος να καλύψει τα δικαστικά έξοδα στην προσφυγή τους στο ΣτΕ. Το Τοπικό διαμέρισμα του Καλετζίου έχει πληρώσει μεγάλο φόρο με την συνεχόμενη υποβάθμιση της περιοχής του, με το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ να τους έχει γεμίσει καρκίνο και τώρα με την τοποθέτηση είδη 19 , και έπεται και συνέχεια, το χωριό τους έχει γεμίσει σκόνη,...χαραγμένους δρόμους και ανεμογεννήτριες.
Ο Δήμαρχος ειρωνεύτηκε τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης όταν είπε ότι ήδη οι ανεμογεννήτριες είναι παρά πολλές και δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν τον νοιάζει «όχι 19 ανεμογεννήτριες αλλά 49 να μπουν στο Καλέτζι » και ότι «εάν προσφύγουν στο ΣτΕ θα ξεσηκωθούν και οι υπόλοιπες περιοχές όπως οι Πετριές» κτλ, «δεν μπορούν να πάνε κόντρα σε αυτά που έχουν δηλώσει με προηγούμενο ψήφισμα τους, ΝΑΙ στην αιολική ενέργεια, όχι στις περιοχές natura, αφήνοντας στο απυρόβλητο ολόκληρες περιοχές στο δήμο όπως στο Καλέτζι που δεν είναι natura.. Στην πραγματικότητα σημαίνει και εξαργυρώνεται με την στάση τους, ΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ και στις υπόλοιπες περιοχές.
Μεγάλη ευθύνη λοιπόν έχει η δημοτική Αρχή που από την μία επιτρέπει αυτή την αφόρητη κατάσταση ιδιαίτερα στο δήμο μας, με το να δηλώνει ανοιχτά αποδεχόμενη την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και από την άλλη συμφωνεί σταθερά με την πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας, χωρίς την οποία οι εταιρείες δε θα είχαν έδαφος ούτε για αιτήσεις. Εξάλλου, τα όσα πρότεινε ο Δήμαρχος ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στην αιολική ενεργεία κατά την άποψη του και είναι η δικαιολογία του, τα πρότεινε για να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία, τον έπιασε ο πόνος !!! Δίνοντας την γραμμή που σύσσωμοι ακολούθησαν όλοι όσοι από τους δημοτικούς συμβούλους είχαν απομείνει. Αξίζει να καταγραφεί ότι το σοβαρό αυτό θέμα,για άλλη μια φορά, όπως όλα τα σοβαρά θέματα, μπήκε τελευταίο στην ημερήσια , για να απαξιωθούν και να συζητηθούν αργά μετά τα μεσάνυχτα.
Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων και των συλλόγων της περιοχής. Στον αγώνα για να σταματήσει η επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας στα βουνά μας. Για να μπει φρένο στα σχέδια για την απελευθέρωση της ενέργειας που σημαίνει κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά σπίτια.
Από αυτή την άποψη εμείς είμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών ή οποιωνδήποτε άλλων ΑΠΕ κάτω από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας πολιτική που καταστρέφει το περιβάλλον και τη ζωή μας, που όσο υπάρχει αυτή, θα αντιμετωπίζουμε τέτοιους κινδύνους.
Ούτε είναι λύση η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, που ακόμη και αν δικαιώσουν το αίτημα λύνουν εν μέρει το θέμα.
Η μόνη λύση είναι να πάρει ο λαός της περιοχής της κατάσταση στα χέρια του, χωρίς αυταπάτες και χωρίς να δίνει χώρο σε όλους αυτούς που ευθύνονται, να οδηγούν τη διεκδίκηση και τον αγώνα σε λάθος μονοπάτια.
Να βάλει τέλος στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας και για να μην είναι η ενέργεια εμπόρευμα. Να απορρίψει με τον αγώνα του τις αιτήσεις εγκατάστασης και να μην ξεκινήσουν εργασίες για νέα αιολικά πάρκα τόσο σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Κώστας Κέκης
Κώστας Καρτελιάς