Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α
κ. ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι ως Αριστερή αντιπολίτευση εισήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου, και ως Αριστερή αντιπολίτευση εξέρχομαι. Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό και το στοιχείο στο οποίο συμφωνούμε είναι ότι υπάρχει μια πολύ βαθειά κρίση και σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι μια τέτοια βαθειά κρίση δεν θέλει επιφανειακές συμφωνίες. Θέλει βαθειά αλλαγή και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Προσπαθήσαμε να είμαστε συγκεκριμένοι. Είχα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό αρκετές ώρες πριν τη συνάντησή μας για 25 σημεία που κατά το ΣΥ.ΡΙΖ.Α πρέπει να ληφθούν άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση, από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση μπροστά στην κρίση, που έχουν σχέση με τα ζητήματα της αναζωογόνησης της οικονομίας, της απασχόλησης, των δημοσιονομικών και της στάσης μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλω να τονίσω ότι τα σημεία είναι συγκεκριμένα. Δεν είναι γενικές αρχές - κοινωνική δικαιοσύνη δημοκρατία κλπ - που έχουν την αξία τους, αλλά είναι συγκεκριμένα. Το πρώτο κεφάλαιο είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων. Πιστεύουμε ότι αυτά τα 25 σημεία δείχνουν τι πρέπει να γίνει. Από τον Πρωθυπουργό άκουσα 6 σημεία, μέσα στη φιλοσοφία του, που νομίζω ότι είναι τι δεν πρέπει να γίνει. Και εντελώς τηλεγραφικά, θα ήθελα να πω ότι στο πρώτο σημείο το ζήτημα για εμάς δεν είναι η προσαρμογή στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει ριζικά κανόνες σε μια νέα κατάσταση, για την οποία οι κανόνες που υπήρχαν έχουν ευθύνη μέχρι σήμερα.
Το δεύτερο σημείο, του δημοσίου χρέους, είναι σημαντικό, είναι διαχρονικό. Ο Πρωθυπουργός ήθελε να πει διακομματικό, είναι δικομματικό, αλλά διαχρονική κυρίως είναι η αναπτυξιακή καχεξία να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο χρέος και δεν πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή.
Το τρίτο: Στη θέση του Πρωθυπουργού ‘’όχι φόροι’’, η δική μας θέση είναι ‘’άλλοι φόροι’’. Φόροι οι οποίοι να μην πλήττουν την εργασία υπέρ του κεφαλαίου. Να μην είναι περισσότεροι έμμεσοι, λιγότεροι άμεσοι, να μην αφήνουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία αφορολόγητη.
Στο τέταρτο σημείο, σε σχέση με τη μείωση των ελλειμμάτων, η δικιά μας θέση είναι όχι μείωση, άλλά κατάργηση των ελλειμμάτων, τα οποία είναι ελλείμματα σπατάλης και διαφθοράς, και ελλείμματα, τα οποία θα μπορούσαν μπορεί να είναι παραγωγικά γιατί σήμερα πρέπει να κινηθεί η οικονομία. Στο πέμπτο σημείο, αναπτυξιακής δράσης στα πλαίσια των κανόνων της ΕΕ, εμείς θέλουμε και ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό πρωτοβουλία να σταματήσει ο κανόνας του 3%, δηλαδή ένας κανόνας σε άλλες συνθήκες αρνητικός, ο οποίος κινδυνεύει να οδηγήσει σε πάγωμα της οικονομίας και της κοινωνίας της ΕΕ.
Και στο τελευταίο σημείο, "όχι στις παροχές", εμείς λέμε ναι στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης και την απασχόληση και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης τους οποίους πιστεύουμε, αλλά και γιατί είναι μια άμυνα για την κρίση προκειμένου να υπάρξει άνοδος και ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την Εθνική Τράπεζα, τού είπατε την πρότασή σας για κρατικοποίησή της προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ανάπτυξης του κράτους;
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είναι το σημείο 13 ή 14, θα σας δώσουμε το χαρτί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας απάντησε ο Πρωθυπουργός σε αυτό το θέμα;
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Εμείς το θέσαμε αυτό στον Πρωθυπουργό. Το έθεσα και προφορικά στον Πρωθυπουργό αυτό το θέμα. Δεν είπε ότι συμφωνεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε ο Πρωθυπουργός ότι δεν θα δώσει παροχές;
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Ο Πρωθυπουργός νομίζω στο έκτο σημείο αναφέρεται, δεν θυμάμαι τις διατυπώσεις, τα έχετε δει νομίζω τα έξι σημεία που ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στο να μην στηρίζονται αιτήματα για παροχές κλπ. Θέλω να πω ότι εμείς ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ως αριστερή και κινηματική δύναμη θα στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας ούτε στους μικροαγρότες, ούτε στους εργαζόμενους του Λαναρά, ούτε σε όσους απολύονται με SMS, ούτε σε όσους μπαίνουν σε ψυγεία σε κάποια σημεία της χώρας μας για να μην τους καταγράψουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την ασφυξία που έχουν δημιουργήσει οι Τράπεζες στην αγορά;
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Εμείς ζητάμε δημόσιο πόλο. Δημόσιο πόλο, ο οποίος θα στηρίζεται στην ταχύτατη εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας που, μαζί με την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο προωθητή της ρευστότητας. Σας λέω χαρακτηριστικά, και είναι και η εμπειρία μου σήμερα που έρχομαι από το Ηράκλειο, που είδα συγκεκριμένα στοιχεία από τις χρηματοδοτήσεις για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΤΕΜΠΕ, η σχεδόν συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από την Αγροτική Τράπεζα, που είναι δημόσια τράπεζα, σε ένα βαθμό από την Εθνική και είναι ελάχιστη η συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητάτε εκλογές; Πιστεύετε ότι είναι λύση οι εκλογές στη συγκεκριμένη στιγμή; ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Ζητάμε μια σε βάθος αλλαγή. Πιστεύουμε ότι η σημερινή πολιτική που προωθεί η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη του τόπου. Και το θέμα δεν είναι μόνο να υπάρξει μια κομματική αλλαγή, η ανάγκη είναι να αλλάξουμε δρόμο. Θέλει στροφή 180 μοιρών και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τούτη τη φάση είναι αδιέξοδο οι εκλογές όμως;
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Οι εκλογές μπορεί να μην αποτελέσουν διέξοδο αν επανέλθουμε στα ίδια σημεία. Οι εκλογές, οι οποίες θα δώσουν ένα μήνυμα στροφής, την οποία έπρεπε η χώρα να έχει κάνει -είμαστε στο παρά πέντε- φυσικά μπορεί να βοηθήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε ότι μπήκατε ως αριστερή αντιπολίτευση και βγήκατε ως αριστερή αντιπολίτευση εννοείτε ότι μπήκε κάποιος άλλος αριστερός και βγήκε δεξιός από το Μαξίμου;
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Δεν ξέρω. Εγώ ήμουν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Δεν παρακολούθησα τις άλλες κινήσεις. Δεν στρέφομαι εναντίον κανενός. Θέλω να πω ότι αισθανόμαστε υπερηφάνεια, διότι δεν περιοριζόμαστε σε μια κριτική των τοποθετήσεων της Κυβέρνησης. Έχουμε ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α την ικανότητα να προτείνουμε ένα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο, εναλλακτικό πρόγραμμα.