Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΠΕΡΛΕΠΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

«Δήλωση της κυρίας Περλεπέ
για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας».


Στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, η γυναίκα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
Όλα τα στοιχεία των αρνητικών εξελίξεων για την οικονομία είναι αποκαλυπτικά όσον αφορά τη θέση των γυναικών σήμερα όπως:
1 στις 3 γυναίκες άνω των 65 ετών και 1στις 4 μεταξύ 16-24 ετών βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
4 στις 10 δεν έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας
1 στις 5 γυναίκες είναι άνεργη για περισσότερα από 2 χρόνια
21% είναι το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες κάτω των 30 ετών.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που διατείνεται ότι είχε προβλέψει την κρίση, όχι μόνο δεν πήρε μέτρα για να την αντιμετωπίσει, αλλά με τις πολιτικές που ακολούθησε και ακολουθεί κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα για όλους και ιδιαίτερα για το γυναικείο φύλο.
Μόνο η αναφορά στην ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση και η καταδίκη των γυναικών σε πολλά επιπλέον χρόνια εργασίας, καταδεικνύει την αναλγησία με την οποία αντιμετωπίζουν το γυναικείο πληθυσμό οι σημερινοί κυβερνώντες.
Η έλλειψη οποιονδήποτε μέτρων για τον έλεγχο στην αγορά εργασίας άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της αυθαιρεσίας και της στυγνής εκμετάλλευσης, απ’ όσους παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.
Η διάλυση των δομών του κοινωνικού κράτους, η απαξίωση του δημόσιου σχολείου, όπως για παράδειγμα του ολοήμερου, η υποβάθμιση των υπηρεσιών για τους ηλικιωμένους, προσθέτουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Αυτή βέβαια η κατάσταση δεν επήλθε λόγω της κρίσης, αλλά επειδή με την πολιτική που ασκείται τα πέντε τελευταία χρόνια η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων οξύνθηκε σε πολλά επίπεδα.
Το ΠΑΣΟΚ, δεσμεύεται με το πρόγραμμα του για τη στήριξη των γυναικών σε όλους τους τομείς ώστε να επέλθει εξισορρόπηση επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής, εν όψει μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και προόδου, με πραγματική ισότητα μεταξύ όλων των πολιτών.