Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΕΝΑΕ

Η ΕΝΑΕ στη διάσκεψη
για τα επιχειρησιακά προγράμματα

Το αίτημα των νομαρχών της χώρας για την ταχεία ενεργοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων της τέταρτης προγραμματικής περιόδου μετέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, κ. Δημήτρης Δράκος, στην πρώτη διάσκεψη των προέδρων των επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Ο κ. Δράκος επισήμανε ότι η έναρξη των έργων έχει καθυστερήσει, τόνισε ότι το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα μας και χαρακτήρισε θετική την εξαγγελία ότι το 80% και πλέον των πόρων θα οδεύσουν προς την Ελληνική Περιφέρεια. Υπογράμμισε εξάλλου ότι μετά την οικονομική κρίση τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο για την ενίσχυση της Παραγωγικής – Αναπτυξιακής και Επιχειρηματικής δυνατότητας, ιδιαίτερα σε περιοχές με διαρθρωτικά αναπτυξιακά προβλήματα.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ επεσήμανε την ανάγκη ενεργής συμμετοχής των Περιφερειακών – Αυτοδιοικητικών Φορέων και δομών στις αποφάσεις προγραμματισμού και υλοποίησης των Προγραμμάτων αυτών.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι απαιτείται ταχύτατη ενεργοποίηση των αποφάσεων για την ενίσχυση της Διαχειριστικής Επάρκειας των Ν.Α όλης της χώρας με κατάλληλα στελέχη προκειμένου να ανταποκριθούν στα διαχειριστικά τους καθήκοντα.
Έδωσε δε έμφαση, στην ανάγκη τήρησης των διαδικασιών δημοκρατικού προγραμματισμού, μέσα από τις συνεδριάσεις των περιφερειακών συμβουλίων με τη συμμετοχή των παραγωγικών – αναπτυξιακών – αυτοδιοικητικών φορέων κάθε τόπου.