Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Ενίσχυση
συνταξιούχων και ανέργων

Την χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης πεντακοσίων ευρώ σε συνταξιούχους και ανέργους που έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε την Πέμπτη.
Η χορήγηση της ενίσχυσης θα γίνει σε δύο δόσεις και δικαιούχοι της είναι οι άνεργοι που έχουν λάβει επίδομα από τον ΟΑΕΔ το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και οι συνταξιούχοι που ήταν ή είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ το ίδιο χρονικό διάστημα.
Με άλλη τροπολογία, μετατίθεται λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, από 1/4/2009 σε 1/1/2010 ο χρόνος επιβολής της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% των κερδών από την πώληση εισηγμένων μετοχών και οι εν λόγω μετοχές θα φορολογούνται με συντελεστή 1,5% επί της τιμής πώλησής τους. Επίσης, καταργούνται διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 3697/2009, αναφορικά με την επιβολή από το 2010, φόρου 10% επί του εισοδήματος του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας μη μισθωτών-επαγγελματιών, όσον αφορά στους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων, ή και από ατομική εμπορική επιχείρηση.
Η ίδια τροπολογία προβλέπει εξάλλου παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου, της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες, για την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του ν.3746/2009, αναφορικά με τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Επανακαθορίζονται δε, οι προϋποθέσεις για την καταβολή της προβλεπόμενης οικονομικής ενίσχυσης στις πληγείσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του περασμένου Δεκεμβρίου, με απαίτηση εφεξής και βεβαίωσης του οικείου επιμελητηρίου.
Τέλος, με τρίτη τροπολογία, κυρώνεται τροποποίηση της Σύμβασης Ανάπτυξης του Αερολιμένα Αθηνών, με περιορισμό από 1% σε 0,5% του ποσοστού της ετήσιας προμήθειας αδράνειας που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο, για τις εγγυήσεις που δίνει επί των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου.
Στην τροπολογία αυτή, προβλέπεται επίσης έκτακτη απόδοση, στους δήμους και τις κοινότητες, με κοινή υπουργική απόφαση, κεφαλαίων από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ που κατατίθεντο παγίως στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων - και επαναβεβαιώνεται η κατ’ ελάχιστον ποσοστιαία συμμετοχή του 35% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στους πόρους του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και κατά το έτος 2009, για την χρηματοδότηση έργων δήμων και κοινοτήτων.