Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΓΡΗΓΟΡΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

ΕΕ: Προτεραιότητα
το γρήγορο Internet στην ύπαιθρο

Η σύνδεση του 30% του αγροτικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σήμερα δεν διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος «ευρυζωνικότητα για όλους» μέχρι το 2010, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η βελτιωμένη διαδικτυακή συνδεσιμότητα αποτελεί κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πανίσχυρο εργαλείο, που θα τονώσει την ταχεία οικονομική ανάκαμψη. Η καλή πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να μειώσει την απομόνωση των αγροκτημάτων και των επιχειρήσεων στην ύπαιθρο, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), και να τις καταστήσει ανταγωνιστικότερες λόγω πρόσβασης στις διεθνείς αγορές και ταχύτερων και αποδοτικότερων συναλλαγών.
«Στον 21ο αιώνα που ζούμε, πολλοί από μας θα ισχυριστούν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών, οπωσδήποτε στο γραφείο και πιθανώς ακόμη και στο σπίτι. Γιατί θα πρέπει όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές να αρκούνται σε αποσπασματική πρόσβαση στο εργαλείο αυτό;» δήλωσε η Επίτροπος Γεωργίας κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, προσθέτοντας ότι εάν πραγματικά θέλουμε να έχουμε ευημερούσες και σφύζουσες αγροτικές περιοχές, πρέπει να βοηθήσουμε όλους τους κατοίκους να αξιοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο τις σύγχρονες τεχνολογίες. Ενώ ποσοστό 93% κατά μέσο όρο των ευρωπαίων πολιτών έχουν διαδικτυακή σύνδεση υψηλής ταχύτητας, το ποσοστό αυτό είναι μόλις 70% στις αγροτικές περιοχές, σε ορισμένες δε χώρες (όπως η Ελλάδα, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία) οι ευρυζωνικές διαδικτυακές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας καλύπτουν μόλις το 50% ή και λιγότερο του αγροτικού πληθυσμού.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει τα οφέλη που μπορούν να αντλήσουν οι επιχειρήσεις και τα άτομα που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, ιδίως αγροκτήματα και παραγωγοί τροφίμων, από την καλύτερη πρόσβαση των αγροτικών περιοχών στις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών, όπως το διαδίκτυο.
Για παράδειγμα, το 80% των αγροκτημάτων της Σουηδίας έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και το ένα τρίτο από αυτά χρησιμοποιεί το διαδίκτυο καθημερινά (το ένα τρίτο χρησιμοποιεί επίσης το διαδίκτυο για να υποβάλλει αιτήσεις για κοινοτικές ενισχύσεις). Ωστόσο, σε άλλες περιοχές όπως στην Τοσκάνη (Ιταλία) και την Ουγγαρία, μόλις το ένα τέταρτο των αγροτών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, καθιστώντας δυσκολότερο τον προγραμματισμό της παραγωγής, την εμπορία των προϊόντων και την πρόσβαση των τιμών στις διεθνείς αγορές, τον έλεγχο των προβλέψεων καιρού ή τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με άλλους φορείς της αγοράς.
Οι αγρότες δεν είναι οι μόνοι που ζημιώνονται:
Σε ολόκληρη την Ευρώπη ποσοστό μόλις 22,5% των κατοίκων αγροτικών περιοχών χρησιμοποιούν υπηρεσίες τηλε-διακυβέρνησης, όπως η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, σε σύγκριση με το 32,9% των κατοίκων αστικών περιοχών.
Η Επιτροπή καλεί επομένως τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες (συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών αρχών) να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης για να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών και τη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο, ιδίως στο πλαίσιο της ενδιάμεσης ανασκόπησης των σχετικών προγραμμάτων που προβλέπεται να γίνει το 2010.