Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Γ. Παπαθανασίου

Συμμορφωθείτε
με τις δαπάνες αλλιώς ...

Επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και σταδιακή εισαγωγή του διπλογραφικού συστήματος ζήτησε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου από όλους τους φορείς που «σιτίζονται» από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για αποφάσεις που έλαβε πριν από λίγο η διυπουργική επιτροπή για τον αποτελεσματικό έλεγχο των κρατικών δαπανών και οι οποίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για όλους τους φορείς του δημοσίου
Να σημειωθεί ότι προβλέπονται κυρώσεις στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των Διοικήσεων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Οι κυρώσεις αφορούν τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης και προκειμένου για τους ΟΤΑ τη δυνατότητα επιβολής προστίμου έως 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Με νέα νομοθετική ρύθμιση θα προστεθεί στις κυρώσεις και η ποινή της έκπτωσης των μη αιρετών Διοικήσεων των Φορέων.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, όπως προβλέπεται από το Ν. 3697/2008, με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου καθώς και του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα.
Σκοπός της Επιτροπής είναι ο έλεγχος και η εποπτεία της οικονομικής λειτουργίας των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφάνειας και την εξοικονόμηση πόρων. Σύμφωνα με το Ν. 3697/2008 οι Φορείς αυτοί είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και οι Δημόσιες Μονάδες Υγείας.
Στη συνεδρίαση, έγινε ενημέρωση της Επιτροπής από τους αρμόδιους Υπουργούς για τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα από τους Φορείς που εποπτεύουν, προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης των Φορέων σε ό,τι προβλέπει ο Νόμος.
Αποφασίσθηκε να καταγραφούν οι περαιτέρω συμπληρωματικές ενέργειες, προκειμένου ο κάθε Φορέας να καταρτίσει το επιχειρησιακό του σχέδιο, να συντάξει ισολογισμό-απολογισμό με βάση συγκεκριμένο υπόδειγμα και να ολοκληρώσει την εισαγωγή διπλογραφικού συστήματος.
Με βάση τις ενέργειες αυτές, οι Φορείς θα πρέπει να παρουσιάσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2010, που θα εγκριθούν από τη Διυπουργική Επιτροπή και θα έχουν απολύτως δεσμευτικό χαρακτήρα.