Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ
ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Θα δώσω, σε λίγο, συνέντευξη Τύπου, όπου εκεί θα πούμε αναλυτικά τις θέσεις μας. Άφησα στον Πρωθυπουργό ένα σύντομο κείμενο, με τα αιτήματα που εμείς προβάλλουμε, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων.
Θα σας πω καθαρά, ήταν μια συζήτηση ειλικρινής από την δική μας πλευρά. Βεβαίως και ο ίδιος, κατά τη γνώμη μου, καθαρά τα είπε τα πράγματα.
Εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε μια πολιτική, η οποία είναι αντιλαϊκή. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Θα είναι αντιλαϊκή, έτσι και αλλιώς, ό,τι και αν λέει η Κυβέρνηση. Επομένως, εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε μέτρα εναντίον των εργαζομένων. Εμείς μια πλάτη θα βάλουμε, για να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των αγώνων, στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα στρώματα, με κύριο στόχο να αποτρέψουν νέες αιματηρές θυσίες. Αρκετές θυσίες έχουν κάνει. Να περισώσουν ό,τι μπορεί να περισώσουν και ν’ ανοίξουν το δρόμο ουσιαστικής διεκδίκησης.
Κατά τη γνώμη μας αυτή θα είναι και η μεγάλη συνεισφορά μας. Ήρθε η στιγμή, που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πρέπει να σκέφτεται ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Τo είπα στον Πρωθυπουργό ότι δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε αντιλαϊκή πολιτική. Δεν υπάρχει, ξαναλέω, φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποια σημεία, με τα οποία σας ζήτησε να συμφωνήσετε και να συναινέσετε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση;
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ναι. Ανέφερε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία, τα οποία, από τη σκοπιά του, τα υποστηρίζει, από τη δική μας τη σκοπιά και από την όχθη που βρισκόμαστε δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε την ανάγκη να γίνουν εκλογές;
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Οι εκλογές δίνουν μεγάλη ευκαιρία για ένα ρήγμα στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, για τιμωρία και των δύο εταίρων της δικομματικής εναλλαγής. Όμως εμείς ποτέ, δεν θα μιλάμε μόνο για εκλογές. Θα μιλάμε για αγώνες, ώστε να υπάρχει η αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά στις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θέλετε εκλογές;
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ξεκαθαρίζω, δεν τις φοβόμαστε τις εκλογές. Μπορούν οι εκλογές να ανοίξουν ένα παράθυρο, εφόσον ο λαός είναι οργανωμένος, αποφασισμένος να διεκδικήσει λύσεις στα δικά του προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις σημερινές συνθήκες όμως;
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εμείς παλεύουμε για ν’ αλλάζουν οι συνθήκες, δεν τις θεωρούμε ποτέ ακίνητες.