Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ

Συζήτηση στη Βουλή
για το τέλος παρεπιδημούντων

«Υποκριτικό» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, το αίτημα για αναπλήρωση των απωλειών των δήμων, εξαιτίας της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων.
Σε παρέμβασή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει σχετική ρύθμιση, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20% «έγινε ακριβώς για να αντικατασταθεί στους δήμους η απώλεια, που θα προερχόταν από την ήδη τότε συζητούμενη κατάργηση τους τέλους παρεπιδημούντων».
Ο κ. Αλογοσκούφης, που υπενθύμισε ότι το σύνολο σχεδόν των πόρων από τα τέλη κυκλοφορίας πηγαίνει στους δήμους (από το 50% αυξήθηκε στο 90%), παρότρυνε την ΚΕΔΚΕ «να μετρήσει τις απώλειες για τους τουριστικούς δήμους, και τα επιπλέον έσοδα που παίρνει από το 20% της αύξησης στα τέλη κυκλοφορίας, να τα δώσει κατά προτεραιότητα στους τουριστικούς δήμους». Κληθείς να τοποθετηθεί επί της ρύθμισης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Κ. Τζανακούλας επισήμανε ότι η πρόβλεψη του νόμου για την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, κατά 20%, και η απόδοση 90% αυτών (από 50%) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «αφορά αποκλειστικά και μόνο στις μεταφερθείσες μέχρι τώρα αρμοδιότητες».
«Εμείς -υπογράμμισε ο κ. Τζανακούλας- δεν αποδεχθήκαμε ποτέ ότι με αυτά θα καλυφθεί και το 2% του τέλους παρεπιδημούντων». Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλογοκούφης η αύξηση του ποσοστού των τελών κυκλοφορίας, που θα δίδονται στους δήμους, από το 50% στο 90%, έγινε πράγματι για να χρηματοδοτηθούν οι νέες αρμοδιότητες, που έχουν αναλάβει:
«Η αύξηση του 20%, που ποτέ δεν συζητήθηκε με την ΚΕΔΚΕ, έγινε μονομερώς από την κυβέρνηση τότε, διότι (σσ. η κυβέρνηση) είχε στο μυαλό της ακριβώς ότι θα καταργούσε τα τέλη παρεπιδημούντων». «Αυτό -πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης- ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Δεκέμβριο και η ΚΕΔΚΕ το ήξερε».
«Δεν υπάρχει κανένα πραξικόπημα», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνοντας παράλληλα ότι «εάν η κυβέρνηση θέλει να δώσει παραπάνω χρήματα στους δήμους θα είμαι ο τελευταίος που θα διαφωνήσει».
Νωρίτερα, την απόφασή του να υποβάλει την παραίτησή του από την προεδρία της ΚΕΔΚΕ την ημέρα της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων απο το 2% στο 0,5%, ανακοίνωσε ο Ν.Κακλαμάνης, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ.
Με τη διάταξη αυτή η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει απώλειες της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, πόροι οι οποίοι προορίζονται για την καθαριότητα και τις τουριστικές υποδομές.
Η παραίτηση του Νικήτα Κακλαμάνη θα υποβληθεί εφόσον δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη απο το νομοσχέδιο ή εφόσον δεν υπάρξει ρητή δέσμευση για την αναπλήρωση των απολεσθέντων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φόρων σε νομοσχέδια των υπουργείων Εσωτερικών ή Οικονομικών ή Τουριστικής Ανάπτυξης.
Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να παραστούν εκπρόσωποί του σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να υποστηρίξουν τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα στο προεδρείο κατατέθηκε πρόταση σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου για τα οικονομικά θέματα των δήμων.