Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Απόσυρση ζητά η Αντιπολίτευση
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή
στη συζήτηση για το χωροταξικό σχέδιο
για τον τουρισμό
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το χωροταξικό σχέδιο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς έκανε λόγο για εκστρατεία συκοφάντησής του και απίστευτη παραπληροφόρηση, ενώ η Αντιπολίτευση ζήτησε απόσυρση του χωροταξικού σχεδίου, αμφισβητώντας τις προθέσεις του υπουργού για συναίνεση.
Ο κ. Σουφλιάς, ενημερώνοντας σε κοινή συνεδρίαση, τις Επιτροπές Περιβάλλοντος, Οικονομίας και Εμπορίου της Βουλής, για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του Τουρισμού, δήλωσε ότι το σχέδιο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις και δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις, τόσο των κομμάτων όσο και αρμόδιων φορέων.
«Από την πολύμηνη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και τη γνωμοδότηση προέκυψαν χρήσιμες και εποικοδομητικές προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αξιολόγησης και ενσωμάτωσης τους στο τελικό κείμενο. Ακούμε και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την καλόπιστη και δημιουργική κριτική και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να προχωρήσουμε σε αλλαγές που βελτιώνουν τις προτάσεις μας», επεσήμανε ο κ. Σουφλιάς.Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «σε ποσοστό 80% του Ελλαδικού χώρου απαγορεύονται οι σύνθετες τουριστικές υποδομές μικτής χρήσης με παραθεριστικές κατοικίες».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου, αμφισβητώντας παράλληλα τις προθέσεις του υπουργού για συναίνεση και υιοθέτηση προτάσεων.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης μίλησε για «εκτρωματικό κείμενο το οποίο θα αποσύρει το ΠΑΣΟΚ όταν θα γίνει κυβέρνηση» ενώ κατηγόρησε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ότι «ψεύδεται όταν λέει ότι για πρώτη φορά καταρτίζεται ειδικό χωροταξικό σχέδιο».«Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι το 2004 βρήκατε στο συρτάρι σας 12 περιφερειακά χωροταξικά προγράμματα που είχε καταρτίσει το ΠΑΣΟΚ και τα αγνοήσατε; Όπως αγνοήσατε επίσης και τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του ΤΕΕ», σημείωσε ο κ. Μανιάτης.
Ακόμα ο κ. Μανιάτης άφησε αιχμές ότι έγιναν απειλητικά τηλεφωνήματα στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας από ανώτατο, όπως είπε, θεσμικό παράγοντα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, επειδή κάποια από τα μέλη του διαφωνούσαν με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για σχέδιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου ενώ επιτέθηκε και σε ΜΚΟ υποστηρίζοντας ότι «σε μερικές περιπτώσεις είναι λαγοί της επιχειρηματικής δράσης».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Αννα Φιλίνη υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι θα καταστραφούν παντελώς οι μικρές τουριστικές μονάδες στη περιφέρεια, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αιβαλιώτης μίλησε για αποσπασματικό σχεδιασμό.
Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν, ο κ. Σουφλιάς επανέλαβε ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις οι οποίες, όπως είπε, θα μελετηθούν σοβαρά για να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ