Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δηλώσεις του Γ.Γ.
της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
κ. Παντελή Σκλιά
στη διάρκεια των συναντήσεων
εργασίας στο Νομό Βοιωτίας

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το γεγονός ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε να ενεργοποιήσει το ΕΣΠΑ κατά δυο χρόνια αφού το πρόγραμμα ονομάζεται 2007-2013, και η καθυστέρηση από την πλευρά της Κυβέρνησης θα οδηγήσει σε απώλεια πόρων απάντησε:
«Να εξηγήσω το εξής: κατ’ αρχήν δεν υπάρχει θέμα καθυστέρησης. Αυτό που κατά προτεραιότητα έπρεπε να γίνει ήταν να ολοκληρωθεί το Γ’ΚΠΣ και να υλοποιηθούν τα έργα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν πέντε χρόνια η απορρόφηση πόρων δεν ξεπερνούσε το 15% ενώ σήμερα είναι στο 100% και σε πολλές περιπτώσεις το ξεπερνά με υπερ-δεσμεύσεις οι οποίες καλύπτονται από Εθνικούς πόρους. Άρα το πρώτο μέλημα ήταν να υλοποιηθεί και με ποιοτικούς όρους το Γ’ΚΠΣ.
Σήμερα λοιπόν που βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη αυτή θέση είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Βρισκόμαστε άρα στη σωστή κατεύθυνση. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το πρώτο Εξάμηνο του 2009 έχουμε δρομολογήσει προσκλήσεις που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. Ευρώ…»

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το ΥΠΟΙΟ έχει εγκρίνει ειδικά Αναπτυξιακά προγράμματα για Νομούς Φωκίδας και Ευρυτανίας όταν υπάρχουν κατηγορίες από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι ασκείται πολιτική μέσω του ΥΠΟΙΟ, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ανέφερε:
«Να σας εξηγήσω ότι καθυστέρηση στο Γ’ ΚΠΣ δεν υπήρξε. Υπήρξε προβληματικός σχεδιασμός. Σε κάθε περίπτωση αυτό που επιτεύχθηκε ήταν η υλοποίησή του με απορρόφηση του συνόλου των πόρων. Πέραν αυτού εξήγησα ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 150,00 εκατ. Ευρώ για εκείνες τις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας οι οποίες δεν έχουν ωφεληθεί από ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα όπως η Βοιωτία και η Εύβοια.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν ότι αυτά τα 150,00 εκατ. είναι στη διάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εκτός της Φωκίδας η οποία έχει δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι πόροι που έχουν δεσμευθεί για έργα που ήδη δρομολογούνται.
Να σημειώσω και κάτι ακόμα: Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση η οποία είναι δυσχερής και όπως γνωρίζετε οφείλεται σε λόγους που εντοπίζονται πολύ έξω από τα σύνορα της χώρας μας και δεν αφορούν τις πολιτικές της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Μάλιστα, με τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης, μέχρι σήμερα, ευτυχώς δεν έχουμε αντιμετωπίσει κρίση στο βαθμό που αντιμετώπισαν άλλα κράτη. Επαναλαμβάνω ότι τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και στο πλαίσιο των Εθνικών Πόρων, δηλαδή των αναπτυξιακών προγραμμάτων για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από την ένταξη της Στερεάς Ελλάδας στο Στόχο 2 αφορούν έργα τα οποία ήδη σχεδιάζονται και ήδη δρομολογούνται…»