Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ 2009


Την αισιοδοξία για την πορεία της τουριστικής χρονιάς του 2009 εξέφρασε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε η ΟΚΕ με θέμα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον ελληνικό τουρισμό και τόνισε με έμφαση ότι το υπουργείο θα κάνει το παν για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο.
Απαντώντας στα αιτήματα των φορέων για επέκταση της επιδότησης εργασίας ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αρμόδια υπουργό Φάνη Πάλλη Πετραλιά, προκειμένου να εξεταστεί και αυτό το ζήτημα.
Λίγο πριν την παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου, ο Κώστας Μαρκόπουλος ανακοίνωσε ότι σήμερα το υπουργείο παρέλαβε το νέο δημιουργικό της διαφήμισης που θα προβάλλει την Ελλάδα εντός και εκτός συνόρων επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει αλλάξει το λογότυπο. Φέτος όπως τονίστηκε η Ελλάδα θα διαθέσει 75 εκατ. ευρώ κονδύλια για την προβολή της.
Την ίδια στιγμή οι φορείς του τουρισμού σημειώνουν ότι πλήγμα στην απασχόληση του τουριστικού κλάδου αναμένεται να επιφέρει η οικονομική κρίση, που πλήττει τις οικονομίες διεθνώς και κατ'επέκταση και την Ελλάδα, ενώ η πτώση των αφίξεων του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τόσο ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος όσο και ο Νίκος Αγγελόπουλος στάθηκαν στο τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι απόρροια της οικονομικής κρίσης.
Ο κ.Πολυζωγόπουλος επεσήμανε ότι το 2009 είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθούν 90 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τουριστικό πάντα κλάδο και αν σε αυτές προστεθούν και 60 χιλιάδες που θα δημιουργούνταν αν η ανάπτυξη εκινείτο στο ύψος της προηγούμενης δεκαετίας ισοδυναμούν με μείωση της απασχόλησης κατά 150 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εστιάζοντας πάντα στην κρίση, τόνισε ότι "ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα" και χωρίς να δώσει νούμερα απολύσεων εργαζομένων, προανήγγειλε περικοπές στις θέσεις εργασίας προκειμένου να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Στο σημείο αυτό ο Νίκος Αγγελόπουλος άσκησε κριτική στο γεγονός ότι η διαφημιστική καμπάνια δεν έχει ακόμα "τρέξει" για την Ελλάδα, τη στιγμή που άλλες χώρες όπως είπε ήδη έχουν παρουσία στα κανάλια της διαφήμισης.
Ιδιαίτερα απαισιόδοξα είναι και τα μηνύματα που μετέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ από τον διεθνή Tour Operator TUI. Συγκεκριμένοι κρατήσεις από την Αγγλία εμφανίζουν πτώση 25%, από τη Γερμανία, 22%, από τη Γαλλία 19% και από τη Σκανδιναβία 30%.

Τέλος στην παρέμβαση της η Αντζελα Γκερέκου, υπεύθυνη για τον τομέα τουρισμού στο ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη απέναντι στην κρίση και σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε για τον τουρισμό η κυβέρνηση τα έλαβε πολύ καθυστερημένα. Για τη σύσταση του υπουργείου Τουρισμού επεσήμανε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ζήτησε αυτό να εξοπλιστεί με αρμοδιότητες που σήμερα δεν έχει.