Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

"ΤΡΕΧΟΥΝ" ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Γυναικεία & νεανική
επχειρηματικότητα

Ξεκινούν αύριο, τα δυο προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για είναι ένα δίμηνο. Αυτά ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη ο οποίος πρόσθεσε ότι οι προτασεις που θα εγκρίνονται αφορούν για προϋπολογισμούς επιχειρησιακών έργων ύψους από 30.000 έως 200.000 ευρώ.
Μπορούν να υποβάλλονται προτάσεις από νέους 18 έως 39 ετών και από γυναίκες έως 55 ετών. Η χρηματοδότηση θα ανέρχεται έως και 50% του έργου και για κάποιες περιοχές όπως μικρά νησιά θα φτάνει η χρηματοδότηση το 60%.
Σημειώνεται ότι το 30% της ίδιας συμμετοχής μπορεί να χρηματοδοτηθεί με δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ και μια καινοτομία του προγράμματος είναι ότι το 35% του προϋπολογισμού μπορεί να δίνεται ως προκαταβολή με την εγγυητική επιστολή τράπεζας. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 250 εκατ ευρώ και σε ότι αφορά στον πρώτο κύκλο που ανακοινώθηκε το ποσό που θα διατεθεί είναι 80 εκατ ευρώ ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στο 2009 και άλλοι κύκλοι. Εξαιρούνται από το πρόγραμμα αρκετές δραστηριότητες όπως νυκτερινά κέντρα, φαστφουντάδικα καμπαρέ κλπ.
Ο υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι όχι η στήριξη της επιχειρηματικότητας ανάγκης αλλά η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας και πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα προκηρυχθεί ένα ακόμα πρόγραμμα που θα αφορά σχέδια εκσυγχρονισμού μεταποιητικών επιχειρήσεων.
Απαντώντας στις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει ακρίβεια στην αγορά και μεγάλες διαφορές τιμών από τον παραγωγό στη λιανική, ο υπουργός σχολίασε ότι ''οι πολίτες μπορούν να κάνουν μπουκοταζ σε όποιο κόμμα θέλουν και ήδη έχουν κάνει μποϊκοταζ στο ΠΑΣΟΚ δύο φορές ενώ σημείωσε ότι ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ ο κ. Χρυσοχοϊδης γνωρίζει τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και ο ίδιος δεν μπόρεσε να την πατάξει οριστικά'' πρόσθεσε δε ότι ''αντιμετωπίζουμε δυσκολίες αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα.